Albert

Het eerste hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ (deel 1)
Het hele hoofdstuk is te lezen in Onze Kleuterklas Community.

Albert

Het is alweer acht jaar geleden dat Albert met nerveus trillende vingers en een gespannen gezicht een moeilijk vergelijkingsspel maakte. Hij was er, op mijn aandringen en om mij tevreden te stellen, zonder enig enthousiasme aan begonnen. Het is achteraf moeilijk te reconstrueren, maar het was alsof ik in een flits tot bezinning kwam over mijn manier van omgaan met kinderen en het onderwijs aan kleuters.
Tot dan leefde ik in de veronderstelling dat kleuters, als voorbereiding op de functionele vaardigheden in groep drie, alle kastspelletjes – in stappen van gemakkelijk naar moeilijk – onder de knie dienden te hebben. Fanatiek noteerde ik alles in mijn klassenboek, zodat ik de volgende stap kon voorbereiden. Tussendoor moest er voor handvaardigheid nog een flinke productie tot stand worden gebracht door alle kinderen. Vaak waren dit kopieën van een door mij bedacht vóórontwerp, met als enige eigen inbreng de door hemzelf bedachte versiering. En natuurlijk deed ik op gezette tijden de speelwerkbladen om de functieontwikkeling te stimuleren.
Ik besloot me te gaan verdiepen in vernieuwend onderwijs. Door de Werkgroep Kritische Kleuterleidsters (W.K.K.) kwam ik in aanraking met het Ervaringsgerichte Kleuteronderwijs, ontwikkeld door Prof. dr. Ferre Leavers, verbonden aan de Universiteit van Leuven. Deze vorm van omgaan met kinderen sprak mij zo aan, dat ik besloot om op deze manier te gaan werken.
Nu, na zeven jaar, ben ik nog steeds erg tevreden met de veranderde lespraktijk. In dit verhaal geef ik een eerste kennismaking met ervaringsgericht kleuteronderwijs. We volgen een enkel kind op de voet.

wordt vervolgd…

 

Gerelateerde artikelen

Van Albert naar Christel

Het eerste hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ Albert Het is alweer acht jaar geleden dat…

Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden.

Kleuterleidster Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden. Met mijn poppen in een kring speelde ik de juf van mijn…

Worden verworvenheden verworpen?

Dit verhaal is geschreven tijdens de KLOS-opleiding door H.S. n.a.v. artikel ‘Verworvenheden van het kleuteronderwijs’ door Helma Brouwers (januari 1983) We hebben dit verhaal teruggevonden…

De transitie van programma gericht onderwijs naar aansluitend onderwijs geven aan de kleuter in Nederland

“De moeilijkheid zit hem niet in de nieuwe ideeën, maar in het kunnen loslaten van de oude ideeën, die tot in de verste uithoeken van…

Alles mag en bijna alles kan bij juf Karina in de klas!

Zo’n zes jaar geleden kreeg juf Karina de vrijheid om bij de kleuters alles aan te pakken. Na vele inspecties en gesprekken heeft ze, samen…

Aankomende evenementen

%d bloggers liken dit: