Kippenvoer met zout 

Het tweede hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ (deel 3)
Het hele hoofdstuk is te lezen in Onze Kleuterklas Community.

Een kwartier later daagt hij weer op. De boel is gereed. Voor de entourage heeft hij ook ons koffiezetapparaatje op de tafel geïnstalleerd. Als hij ziet dat mijn oog daarop valt, vraagt hij of ik echte koffie wil. Ik aarzel even, we hebben al koffiegedronken en het is bijna 12 uur. “Dat is goed, maar dat doen we vanmiddag, dan kan ik ook nog even nadenken wat ik precies te eten wil hebben. Heb je ook een menukaart… je weet wel…?” Rick weet er alles van.

“ArDAPOL@nt koP”, staat er op de grote menukaart. Rick heeft zijn grote koksmuts, die we een week geleden maakten, op zijn hoofd en bereidt de maaltijd in de keuken. Tussen zijn heerlijkheden door (kippenvoer, zout met rijst, behanglijm) geniet ik van het kopje koffie. De andere kinderen hebben niet stilgezeten. Het hele lokaal is omgetoverd tot één groot restaurant met drie keukens en talrijke eetplaatsen. Er wordt geroerd, gezeefd, gedekt en uitgenodigd. Obers met dienbladen en koksmutsen lopen af en aan. Er wordt hier en daar heel selectief besteld, maar met judaspenningen, zaden, zand, kroonkurken-chips komt ieder toch aan zijn trekken. Er is een bank waar de kinderen echt geld kunnen halen, en waar de obers het weer terug storten. Er worden afspraken gemaakt over het wisselen van rollen. Prachtige servetten worden er gevouwen, ook komen er steeds meer menukaarten. Annelinde heeft haar baby maar meegebracht en de ober, flexibel als hij is, organiseert uit het speelhuis snel een flesje met warme melk. Zelfs het verwisselen van de luier, tussen het bestek, baart geen opzien.

Opruimen is in onze situatie altijd een geïntegreerd onderdeel van alle activiteiten. Dat weten de kinderen. Zij bouwen dat zelf dikwijls al in hun spel in. Rick construeert van dozen en blokken een aanrecht met gootsteen, met een lege flacon afwasmiddel en een borstel doet hij de afwas, en ruimt tegelijk de spullen op. Het is een groots gebeuren geworden, waar alle 20 kinderen aan meegedaan hebben. Om kwart over 3 is de boel zo goed als geheel aan kant. Alleen het kippenvoer moet nog over 5 verschillende potten uit gesorteerd worden. Dat doen we morgenvroeg. En met plezier.

“Ai”, dacht ik gisteravond nog, toen ik die stapel lege melkdozen zag staan, “daar zullen die van mij wel blij mee zijn”, niet vermoedend dat Rick er zo’n smakelijke dag van zou maken…

wordt vervolgd…

Gerelateerde artikelen

Van Albert naar Christel

Het eerste hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ Albert Het is alweer acht jaar geleden dat…

Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden.

Kleuterleidster Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden. Met mijn poppen in een kring speelde ik de juf van mijn…

Een rijke leeromgeving 

Het tweede hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ (deel 4) Het hele hoofdstuk is te lezen…

Vrij spel vs. methode volgen – Een kijkje in de kleuterklas

In dit artikel duiken we een aantal kleuterklassen in en laten we een aantal kleuterleerkrachten aan het woord om hun verhaal te doen over het…

Aankomende evenementen

%d bloggers liken dit: