03 Een schat van een schreeuwlelijk… 

Het derde hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ (deel 1)
Het hele hoofdstuk is te lezen in Onze Kleuterklas Community.

Geert

Op de afgesproken tijd stappen moeder en haar zoon Geert de school binnen. Zo te zien is Geert een flink uit de kluiten gewassen vijfjarige en is de vrij tengere moeder hoogzwanger. Tijdens de inschrijvingsprocedure blijkt, dat Geert pas volgende week vier jaar wordt. Moeder doet het verzoek om Geert een week eerder te plaatsen. “Ons derde kind wordt eind volgende week geboren en het lijkt ons wat rustiger voor Geert om die stap nu te doen. Het is een moederskind, mocht het niet allemaal van een leien dakje gaan, dan kan ik hem nu nog een beetje opvangen.”

Voorzichtig vraag ik of ze eraan hebben gedacht, dat de komende veranderingen emotioneel wel eens te groot voor Geert zouden kunnen zijn. In de eerste plaats het afscheid nemen van de bekende omgeving en meteen daarna het krijgen van een broertje of zusje. Het idee dat hij plaats moest maken voor de nieuweling zou heel wat moeilijkheden kunnen veroorzaken. Maar de gezinsomstandigheden blijken inderdaad problematisch. Ik ga dus akkoord met het voorstel om Geert na het weekend te plaatsen, met in m’n achterhoofd het idee dit ventje extra aandacht te geven.

Tijdens dit gesprek loopt Geert rond in de kleuterafdeling en blijft vol bewondering voor het twee-etages-hoge speelhuis staan. “Daar mag je maandag, als je op school komt, in gaan spelen Geert, lijkt je dat leuk?” zeg ik opgewekt. Hij knikt en snuift zwaar aan een snottebel. “Is hij vaak verkouden?” “Ja, bijna altijd, wij zijn er al zo aan gewend, de vieze neus hóórt bij Geert. De dokter vindt het nog niet nodig om zijn amandelen eruit te halen.” Op mijn vraag of hij daardoor wel eens wat minder goed kan horen, blijft zijn moeder het antwoord schuldig. “Ik zou het niet weten, het is me in elk geval nog nooit opgevallen.” Na nog wat samen te hebben rondgekeken gaan moeder en Geert naar huis.

wordt vervolgd…

 

Gerelateerde artikelen

Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden.

Kleuterleidster Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden. Met mijn poppen in een kring speelde ik de juf van mijn…

Van Albert naar Christel

Het eerste hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ Albert Het is alweer acht jaar geleden dat…

Vrij spel vs. methode volgen – Een kijkje in de kleuterklas

In dit artikel duiken we een aantal kleuterklassen in en laten we een aantal kleuterleerkrachten aan het woord om hun verhaal te doen over het…

Vrij spel vs. methode volgen – Een kijkje in de kleuterklas

In dit artikel duiken we een aantal kleuterklassen in en laten we een aantal kleuterleerkrachten aan het woord om hun verhaal te doen over het…

Worden verworvenheden verworpen?

Dit verhaal is geschreven tijdens de KLOS-opleiding door H.S. n.a.v. artikel ‘Verworvenheden van het kleuteronderwijs’ door Helma Brouwers (januari 1983) We hebben dit verhaal teruggevonden…

Aankomende evenementen

%d bloggers liken dit: