De regenboogboom

Stichting de Regenboogboom.

Al een aantal jaar werk ik voor stichting De Regenboogboom. Naast het doen van ziekenhuisbezoeken maak ik ook de regenboogbomen en verstuur ik droomdekentjes.

Het doel van deze stichting is, dat kinderen zich veilig en krachtig voelen. Ook in emotioneel moeilijke omstandigheden, zoals bij ernstige ziekte, na traumatische ervaringen of heftige gebeurtenissen zoals verlies, scheiding, pesten, eenzaamheid.

Het kind staat centraal.

De Regenboogboom op de basisschool

Soms merk je aan een kind dat hij (of ook zij vanzelfsprekend) niet lekker in zijn vel zit, of je weet dat er allerlei uitdagingen in het leven van een kind zijn. Je kunt als school of leerkracht dan een droomdeken aanvragen. Deze wordt kosteloos naar het kind verstuurd. Hij kan dan even onder de deken wegkruipen en voor zichzelf een eigen veilige plek creëren. Bij de deken zit persoonlijke bemoedigende brief en ook een regenboogkristal, daarmee kan een kind regenboogjes toveren waarmee hij naar zijn eigen regenboogbos kan vliegen. Even weg van de werkelijke wereld, naar een plek waar hij gewoon zichzelf kan zijn: goed, sterk en bijzonder. En het leuke hiervan is: dromen zonder te slapen.

Stichting De Regenboogboom biedt ook een vrolijk, licht maar zeer effectief programma voor in de klas van ongeveer een uur. Dit wordt verzorgd door getrainde vrijwilligers. Hiermee wordt het gevoel van veiligheid en unieke verbondenheid vergroot. Daarmee groeit het emotionele draagvermogen van de hele groep enorm en kunnen ze dit lange tijd reproduceren. Dit heeft De Regenboogboom vaak als voorbereiding op een komende emotionele gebeurtenis ingezet. Zulke gebeurtenissen zijn bijvoorbeeld: een aanstaand overlijden of afscheid van een medeleerling, een docent, een ouder of broertje of zusje.

Voor thuis of wat op thuis lijkt

Wanneer het thuis ‘stormt’ is het fijn dat het in de klas niet stormt. Helaas moet je het kind dan steeds weer terug naar huis laten gaan naar diezelfde storm, zonder dat je daar iets aan lijkt te kunnen doen. De storm kun je niet bedwingen, je kunt wel je best doen om het kind of het gezin zich zo sterk mogelijk en zo verbonden mogelijk te laten voelen. Daarvoor gebruiken we het verhaal van de eigen veilige Regenboogboom-plek, met het kristal kun je in gedachten een regenboog verbinding met elkaar maken, waar je ook bent. En een Droomdekentje om veilig onder weg te kruipen, even te schuilen en je weer op te laden.

Kijk eens op de site: www.regenboogboom.nl wat de stichting allemaal nog meer doet en je verder nog vragen, stel ze gerust. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en wie weet hebben jullie wel een kind die je nog meer kunt laten stralen.

Groetjes, Karin

 

Gerelateerde artikelen

Van Albert naar Christel

Het eerste hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ Albert Het is alweer acht jaar geleden dat…

Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden.

Kleuterleidster Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden. Met mijn poppen in een kring speelde ik de juf van mijn…

Worden verworvenheden verworpen?

Dit verhaal is geschreven tijdens de KLOS-opleiding door H.S. n.a.v. artikel ‘Verworvenheden van het kleuteronderwijs’ door Helma Brouwers (januari 1983) We hebben dit verhaal teruggevonden…

Vrij spel vs. methode volgen – Een kijkje in de kleuterklas

In dit artikel duiken we een aantal kleuterklassen in en laten we een aantal kleuterleerkrachten aan het woord om hun verhaal te doen over het…

Reacties

Aankomende evenementen

%d bloggers liken dit: