Nog verder van huis

Dan gaan we terug naar het schoolplein. Onmiddellijk worden de beide evenwichtskarren en trekkarren uit de schuur tevoorschijn gehaald. Paarden krijgen teugels en staan schrapend met hun benen voor de karren gespannen. Bruiden gehuld in gordijnen nemen plaats in de karren, de bruidegoms maken zich dienstbaar als koetsiers en daar rijdt de bruidsstoet over het plein.
Als ik de echte koetsiers zie wegrijden waarschuw ik de kinderen en we gaan door de school via de voordeur de school uit. Terwijl wij aan de kant van de straat wachten om over te steken, rijden de koetsen aan ons voorbij. Wij steken over en lopen over de kinderhoofdjes naar de ingang van de kerk en posteren ons bij de voordeur. Deze staat wijd open, we kijken in het portaal en horen orgelklanken. De kinderen zijn heel rustig en danig onder de indruk. We spreken af een brede poort te maken voor het bruidspaar en daar houden ze zich keurig aan. Ze gaan zelfs nog verder achteruit als het prachtig uitgedoste bruidspaar met familie naar buiten komt. De bruid raakt bij het instappen van de koets verwikkeld in haar lange rokken, maar de bruidegom schiet galant te hulp.

Te snel is het schouwspel voorbij en ik stel voor om nog even naar het stadhuis te wandelen, om nog eens alle moois te aanschouwen. Enthousiast gaan ze in op dat voorstel. Om niet te laat te komen, nemen we de kortste weg door een paar steegjes en arriveren net op tijd. Onderweg werden de kleren van het bruidspaar besproken en het verbaasde me, dat ze die tot in de kleinste details beschreven. Zelfs de glanzende lengtestreep op de broek van de bruidegom hebben ze waargenomen. Als iedereen via het hoge bordes het stadhuis binnen is gegaan, vraagt Arjen waar ze nu naar toe zijn en wat ze gaan doen. Martine legt het hem haarlijn uit. Zij heeft kortgeleden de bruiloft van haar oom meegemaakt en weet zich nog heel veel te herinneren van de ceremonie. Ik neem hen mee de majestueuze hal van het eeuwenoude stadhuis in. Ze zijn diep onder de indruk van het hoge plafond, de grote kroonluchters en de vele schilderijen. Ik wijs naar boven en vertel dat het bruidspaar daar boven in de trouwzaal is, maar dat wij daar natuurlijk niet binnen mogen.

Het vierde hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ (deel 5)
Het hele hoofdstuk is in z’n geheel al te lezen in Onze Kleuterklas Community.

wordt vervolgd…

 

 

Gerelateerde artikelen

Van Albert naar Christel

Het eerste hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ Albert Het is alweer acht jaar geleden dat…

Worden verworvenheden verworpen?

Dit verhaal is geschreven tijdens de KLOS-opleiding door H.S. n.a.v. artikel ‘Verworvenheden van het kleuteronderwijs’ door Helma Brouwers (januari 1983) We hebben dit verhaal teruggevonden…

Alles mag en bijna alles kan bij juf Karina in de klas!

Zo’n zes jaar geleden kreeg juf Karina de vrijheid om bij de kleuters alles aan te pakken. Na vele inspecties en gesprekken heeft ze, samen…

Alles mag en bijna alles kan bij juf Karina in de klas!

Zo’n zes jaar geleden kreeg juf Karina de vrijheid om bij de kleuters alles aan te pakken. Na vele inspecties en gesprekken heeft ze, samen…

Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden.

Kleuterleidster Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden. Met mijn poppen in een kring speelde ik de juf van mijn…

Reacties

Aankomende evenementen

%d bloggers liken dit: