De laatste dans 

Nanine en Hannie stellen voor om in de hal te gaan dansen. Ze vragen het bandje met de vogeltjes muziek. Even later klinkt populair klassieke muziek uit de hal. Dat lokt de feestvierders en het duurt niet lang of ze draaien met sierlijke bewegingen rond en maken diepe buigingen voor elkaar. Het is een feest voor mij om naar te kijken. De tijd gaat net als altijd veel te snel, er staan al ouders te wachten dus snel de kleren uit en naar huis. Vanmiddag willen ze waarschijnlijk verder spelen, dus ruim ik ook niets op.

Wel ontferm ik me voor deze keer over de afwas en de kruimels van de toast.

Twee vragen aan Aly

Als je met kinderen een trouwerij bezoekt, gaan ze dan altijd als een speer zelf aan het trouwen, met alles erop en eraan?
Vast niet. Deze kinderen zijn ervaren in het uitspelen van alles wat ze beleven. Bovendien worden ze geruggesteund door een enorme hoeveelheid materiaal en heel veel ruimte aan oppervlakte en tijd.

Kun je als leraar zo’n rollenspel dan zélf op gang helpen?
Als een leraar zelf gaat sturen en organiseren, ontstaat praktisch onmiddellijk een ordeprobleem. En dan is de pret voor de kinderen (en de leraar) snel ten einde. In het Intermezzo ‘Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’ heb ik beschreven hoe deze manier van werken bij mij van start ging.

 

 

Het vierde hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ (deel 13)
Het hele hoofdstuk is in z’n geheel al te lezen in Onze Kleuterklas Community.

wordt vervolgd…

 

 

Gerelateerde artikelen

Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden.

Kleuterleidster Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik kleuterleidster wilde worden. Met mijn poppen in een kring speelde ik de juf van mijn…

Van Albert naar Christel

Het eerste hoofdstuk uit het boek van Aly Liefhebber ‘Kleuters die mogen blijven en hun juffen ook…’ Albert Het is alweer acht jaar geleden dat…

Kiesbord in de praktijk: Wat vinden onze kleuterleerkrachten van dit middel?

Het kiesbord, mits er gebruik van wordt gemaakt, is het een niet te missen onderdeel van de kleuterklas, door sommigen verafschuwd door anderen geliefd. Maar…

Vrij spel vs. methode volgen – Een kijkje in de kleuterklas

In dit artikel duiken we een aantal kleuterklassen in en laten we een aantal kleuterleerkrachten aan het woord om hun verhaal te doen over het…

Vrij spel vs. methode volgen – Een kijkje in de kleuterklas

In dit artikel duiken we een aantal kleuterklassen in en laten we een aantal kleuterleerkrachten aan het woord om hun verhaal te doen over het…

Reacties

Aankomende evenementen

%d bloggers liken dit: